آموزش کامل ارزیابی پوسچر به روش ROSA

روش ROSA (Rapid Office Strain Assessment) یک ابزار سریع و ساده برای ارزیابی پوسچر در محیط های اداری است. این روش با استفاده از جداول بسیار ساده، میزان فشار و تنش را در بخش های مختلف بدن کاربران در هنگام کار در محیط های اداری اندازه گیری می کند.
تاریخچه ROSA به سال ۱۹۹۳ باز می گردد، زمانی که دکتر دیوید راندال (David Randall)، استاد دانشگاه کارولینای شمالی، برای اولین بار این روش را توسعه داد. او به دنبال یافتن یک روش ساده و سریع برای ارزیابی پوستر در محیط های اداری بود که به کاربران کمک کند تا مشکلات پوسچر خود را شناسایی و رفع کنند.
ROSA به عنوان یک روش ارزیابی پوسچر ، در صنعت ارگونومی بسیار مفید است. با استفاده از این روش، می توان به طور دقیق مشخص کرد که کدام بخش های بدن کاربران در هنگام کار در محیط های اداری تحت فشار قرار می گیرند. این اطلاعات به کارفرمایان کمک می کند تا محیط کار را به گونه ای طراحی کنند که به سلامت پوسچر کاربران آسیب نرساند.

ROSA

روش ROSA به صورت زیر انجام می‌شود:

۱. مکانیسم ارزیابی: در ابتدا، فردی که باید ارزیابی شود، بایستی در حال انجام کار خود باشد. سپس، با استفاده از فرمول ROSA، فشار و تنش در بخش های مختلف بدن فرد اندازه گیری می‌شود.
۲. شناسایی مشکلات: با توجه به نتایج اندازه گیری فشار و تنش، مشکلات پوسچر فرد شناسایی می‌شود. به عنوان مثال، ممکن است که فشار زیادی بر روی گردن، شانه‌ها، کمر و یا دست‌ها وجود داشته باشد.
۳. رفع مشکلات: پس از شناسایی مشکلات، راه حل‌های مناسب برای رفع آن‌ها پیدا می‌شود. به عنوان مثال، ممکن است که نیاز به تغییر قرارگیری فرد در حین کار، استفاده از صندلی با پشتی بلندتر و یا افزایش فاصله بین کیبورد و مانیتور باشد.
۴. ارزیابی تاثیر رفع مشکلات: پس از اعمال راه حل‌های مناسب، مجدداً فشار و تنش در بخش‌های مختلف بدن فرد اندازه گیری می‌شود تا مشخص شود که آیا مشکلات پوسچر فرد بهبود یافته‌اند یا خیر.

روش ROSA یکی از سریع ترین و کم هزینه ترین روش های ارزیابی پوسچر است. با استفاده از این روش، می توان به سرعت و با دقت بالا، میزان ریسک ابتلا به مشکلات اسکلتی عضلانی در محیط کار را ارزیابی کرد. در مقایسه با روش های دیگر، ROSA دارای مزایای بسیاری است، از جمله سرعت و دقت بالا، عدم نیاز به تخصص فنی، کم هزینه بودن و قابلیت استفاده در هر نوع محیط کار. به طور کلی، ROSA به عنوان یک روش ساده و کارآمد برای ارزیابی پوسچر در ارگونومی توصیه می شود.

بیشتر بخوانید: مقاله ارگونومی ، انواع پوسچر و توضیح انواع روش های ارزیابی پوسچر   جهت مشاهده کلیک کنید.

آموزش گام به گام انجام ارزیابی ROSA :

ارزیابی در روش ROSA با استفاده از سیستم چک لیست و نمره دهی انجام می شود. در این روش امتیازدهی برای تجهیزاتی مانند صندلی ، مانیتور و تلفن ، موس و کیبورد انجام می گیرد مدت زمان استفاده از هر یک از تجهیزات توسط اپراتور نیز در امتیاز هر بخش در نظر گرفته می شود.
امتیاز مدت زمان استفاده از هر یک از این تجهیزات ( صندلی، مانیتور، تلفن، موس و کیبورد) در جدول 1 محاسبه شده و با امتیاز هر یک از موارد ذکر شده جمع می گردد.

مرحله 1) تعیین امتیاز صندلی
تعیین این امتیاز از طریق اثر متقابل امتیازات ارتفاع نشیمنگاه، عمق نشیمنگاه، ارتفاع تکیه گاه آرنج و پشتی صندلی بدست می آید.

r1

پس از محاسبه امتیاز ارتفاع صندلی، عمق نشیمنگاه، تکیه گاه آرنج و پشتی صندلی، امتیاز کل صندلی را با استفاده از جدول 2 تعیین می کنیم.

tbl1

با تعیین امتیاز صندلی از جدول 2، امتیاز مدت زمان استفاده از صندلی را نیز با استفاده از جدول 1 تعیین کرده و با امتیاز جدول 2 جمع نموده تا امتیاز نهایی برای صندلی حاصل شود.

نحوه محاسبه زمان (Duration)
امتیازتوضیح
-1کمتر از 1 ساعت در طول روز به صورت منقطعکمتر از 30 دقیقه به صورت یکنواخت
0بین 1 تا 4 ساعت به صورت منقطعبین 30 تا 1 ساعت به صورت ینواخت
1بیش از 4 ساعت به صورت منقطعبیش از 1 ساعت به صورت یکنواخت

مرحله 2) تعیین امتیاز مانیتور و تلفن:
جهت ارزیابی مانیتور و تلفن در وظایف کار با کامپیوتر، امتیاز مانیتور و تلفن با یکدیگر ادغام می شوند. پس از محاسبه امتیاز مانیتور و تلفن، با استفاده از جدول 3 امتیاز نهایی برای مانیتور و تلفن محاسبه می گردد.

r5

مرحله 3) تعیین امتیاز موس و کیبورد:
ابتدا با استفاده از شکل زیر امتیاز موس و کیبورد را محاسبه می کنیم.

پس از تعین امتیاز موس و کیبورد با استفاده از جدول 4 امتیاز واحدی برای موس و کیبورد محاسبه می گردد.

مرحله 4) تعیین امتیاز نهایی برای مانیتور / تلفن و موس / کیبورد:
در این مرحله با استفاده از جدول 5 امتیاز نهایی را برای مانیتور / تلفن و موس / کیبورد محاسبه میکنیم . بدین صورت که امتیاز واحد حاصل شده از مانیتور / تلفن و امتیاز واحد حاصل شده از موس / کیبورد را با استفاده از جدول 6 تعیین کرده و یک امتیاز نهایی به دست می آوریم.

مرحله 5) محاسبه امتیاز نهایی ROSA و تعیین سطح خطر:
با استفاده از جدول 6 و داشتن امتیاز صندلی (مرحله ۱) و امتیاز نهایی (مرحله ۴) میتوان امتیاز نهایی را محاسبه نمود. به لحاظ اقدام اصلاحی امتیاز نهایی ROSA به دو ناحیه تقسیم می گردد.

امتیاز نهایی ROSAاقدام اصلاحی مورد نیاز
امتیاز ROSA کمتر از عدد 5ارزیابی بیشتر مورد نیاز نمی باشد.
عدد 5 و بیشتر از آنخطر بالا، ایستگاه های کاری باید بلافاصله مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرند.

بیشتر بخوانید: نرم افزار ارزیابی پوسچر Ergo که توسط سایت سیفتی سافت طراحی شده است، شما می توانید روش های ارزیابی پوسچر شامل QEC-ROSA-RULA-REBA ، حمل بار WISHA-NIOSH و ارزیابی بار کار افراد را در چند دقیقه بدون هیچگونه فرمولی انجام دهید. جهت مشاهده صفحه نرم افزار کلیک کنید.

دانلود فرم PDF ارزیابی ROSA به فارسی

برخی راهکار ها جهت کاهش امتیاز ROSA :
1. وجود سیستم تهویه مطبوع
2. نور کافی و مناسب
3. استفاده از میز مخصوص که دارای عرض و ارتفاع استاندارد باشد.
4. استفاده از صندلی ارگونومیک با قابلیت تنظیم ارتفاع
5. استفاده از زیرپایی برای قرارگیری مناسب و راحت پاها
6. استفاده از کف‌پوش مناسب، که بهتر است از جنس چوب یا پلاستیک باشد تا الکتریسیته ساکن تولید نکند.
7. استفاده از کپی‌هولدر1 (پایه یا چارچوب فلزی یا پلاستیکی نگه‌دارنده کاغذ در کنار رایانه در هنگام تایپ) برای خم نکردن بیش از حد گردن.

دانلود مقاله راهکار های کنترلی

منابع:

از کتب و مقالات زیر استفاده شده است : 

    1. “Comparison of the reliability and validity of the ROSA and the RULA methods for assessing postural stress in industrial workers” by M. R. Choobineh et al. (International Journal of Occupational Safety and Ergonomics, 2006)
    2. “Ergonomic evaluation of workstations using ROSA method: a case study in a textile industry” by F. Farshad et al. (Journal of Occupational Health and Epidemiology, 2015)
    3. “Evaluation of postural stress using the ROSA method in a group of Iranian dentists” by A. Dianat et al. (Journal of Occupational Health and Epidemiology, 2014)
    4. “Comparison of ROSA and REBA methods for postural analysis in an automotive industry” by S. Aghilinejad et al. (International Journal of Industrial Ergonomics, 2014)
    5. “The effectiveness of a ROSA-based ergonomics training program on reducing musculoskeletal disorders in office workers” by M. Shariat et al. (Journal of Occupational Health and Epidemiology, 2016)

از مطالب سایت های زیر استفاده گردید:
https://www.ark-safety.com/-

نویسنده:
طبقه بندی: ارگونومی, بهداشت حرفه ای

عضویت در خبرنامه:

با عضویت در خبرنامه سیفتی سافت از اخرین مقالات، جزوات، محصولات نرم افزاری و محصولات ایمنی مطلع خواهید شد. جهت عضویت ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

جدید ترین مقالات

جدید ترین محصولات

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
فهرست